Werken met krimpkous

Werken met krimpkous

 

Wat is krimpkous?
Krimpkous is een flexibele, voorgerekte buis, vervaardigd uit een breed scala aan polymeren, die krimpt tot een vaste diameter wanneer voldoende warmte wordt toegepast. De diameter en dikte kunnen variëren en het wordt beoordeeld door zijn expansieverhouding, een vergelijking van de verschillen in expansie en krimp.
Krimpkous is de ideale manier om een strakke, professionele afwerking te creëren voor elk draad-, slang- of kabelbeheerproject. Eenmaal gekrompen, zal de krimpkous zijn gereduceerde toestand behouden, zelfs bij verhoogde temperaturen. Typische toepassingen voor de krimpkous zijn: elektrische isolatie, afwerking, splitsingen, kabelbundeling, kleurcodering, trekontlasting, draadmarkering, identificatie, mechanische bescherming, corrosiebescherming, schuurbescherming en vocht- en weersafdichtingen.

 

Wat betekent krimpverhouding (2:1, 3:1, enz.)?
De krimpverhouding is de geschatte maximale hoeveelheid die krimpkous krimpt ten opzichte van de niet-gekrompen diameter. Een stuk krimpkous van 3/4″ (19,1 mm) met een krimpverhouding van 3:1 krimpt bijvoorbeeld tot een maximale diameter van ongeveer 1/4″ (6,4 mm) wanneer het volledig is gekrompen. Alle krimpkousen op onze site zijn gespecificeerd in de ONGEKROMPEN-diameter, dus houd rekening met de krimpverhouding en de krimpdiameter bij het bestellen van krimpkous. Krimpkous met een grotere krimpverhouding is vergevingsgezinder wanneer de slang over pluggen of connectoren wordt gemonteerd, maar heeft een iets dikkere wanddikte en iets minder flexibiliteit bij krimp dan een krimpkous met een lagere krimpverhouding.

 

Krimpkous installeren

Uw krimpkous meten

Meet de krimpkous op lengte en knip deze met een schaar. De dikte van uw bundel, evenals het gewenste uiterlijk bepalen de lengte van de krimpkous die u knipt. Over het algemeen is een stuk van 40 – 50 mm lang geschikt voor bijna elke behoefte (zoals deze bundel van 10 CAT-5 netwerkkabels). Voor enkele draden of kleinere bundels zijn kortere stukken nodig.

 

De krimpkous positioneren

Schuif de krimpkous over de bundel en plaats deze zodanig dat zowel de gesleevde als ongesleevdedelen voldoende bedekt zijn.
Let op de kleine stukjes krimpkous die op enkele draden zijn geïnstalleerd als onderdeel van een kleurcoderingssysteem. Als uw project meerdere bewerkingen vereist, werk dan altijd op van de kleinste tot de grootste bundel.

 

Installatie voltooien

Verwarm de krimpkous voorzichtig. Houd de warmtebron op afstand zodat heet metaal of directe vlammen niet in contact komen met de krimpkous, draden of sleeving. Verplaats de warmte rond de bundel om schade aan de sleeving te voorkomen en om ervoor te zorgen dat alle delen van de krimpkous tot het uiterste zijn gekrompen. Wees geduldig en werk langzaam. Na afkoeling is uw installatie voltooid.

 

Vragen? Wij staan altijd voor u klaar

+31 (0)857 859 844info@techflex.nl

Instellingen